Sunshine Cleaners met “Silent Voices” in de Piterkerk 
Songs geïnspireerd op de gevangenispoëzie van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)

 Het is muziek die raakt, ontroert en een uitweg biedt. De gevoelige gevangenispoëzie van de befaamde denker en dichter Dietrich Bonhoeffer is door het trio Sunshine Cleaners respectvol bewerkt. In tien songs weten ze tot de kern van vertwijfeling, verzet en hoop door te dringen. Het resultaat Silent Voices is Americana op z’n best. Sober en direct. De Zeeuwse band speelt zijn krachtige ode aan Bonhoeffer op 8 maart in de Piterkerk in Lippenhuizen.

Zijn laatste levensjaar bracht Dietrich Bonhoeffer door in verschillende gevangenissen, waar hij zijn inmiddels beroemde gedichten schreef. De Duitse theoloog was in 1944 opgepakt vanwege zijn betrokkenheid bij een mislukte aanslag op Hitler. Sunshine Cleaners heeft Bonhoeffer’s gevangenispoëzie bewerkt tot rauwe, compacte songs en voorzien van fraaie melodieën. Het geheel wordt met bijpassende verhalen in de juiste context geplaatst. Op 9 april 1945 werd het doodvonnis in concentratiekamp Flossenbürg voltrokken. Zijn laatste woorden waren: ‘Dit is het einde, voor mij het begin van het leven.’

In de muziek klinken invloeden van gospel en blues door, rootsmuziek waarmee Bonhoeffer in de jaren dertig kennis maakte tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten. De Cleaners bestaan uit Jacqueline Heijmans (zang), Sjef Hermans (gitaar, banjo en zang) en Geert de Heer (dobro, mandoline). Op het album Silent Voices verzorgen Broeder Dieleman, Wissem Ziadi en harmonicavirtuoos Gait Klein Kromhof prachtige gastoptredens.

Voor de organisatie van het concert werkt het Cultuurteam van de Piterkerk Lippenhuizen samen met de Raad van Kerken afdeling Gorredijk e.o. Het concert Silent Voices begint om 14.15 uur met een korte inleiding op het leven en werk van Dietrich Bonhoeffer in het kader van het Bonhoeffer-herdenkingsjaar.  Entree 12,50 euro.

 

LET OP : zondagavond 1 maart film over het leven van Dietrich Bonhoeffer in de Piterkerk.

 Bonhoeffer heeft een enerverend leven gehad. Van zijn leven is een indrukwekkende film gemaakt.

De Raad van Kerken van Gorredijk en omstreken nodigt u uit om hier kennis mee te maken.

De film “Bonhoeffer, agent of grace” wordt vertoond op zondag 1 maart om 19.30 uur in de Piterkerk in Lippenhuizen.

 

De entree is gratis.

Facebook

Archief