De bekende organist Theo Jellema liet het orgel van de Piterkerk vrijdagavond 15 april 2016 schitteren. Ruim 75 genodigden en andere belangstellenden genoten van dit bijzondere concert, waarmee Jellema het grondig gerestaureerde Van Dam-orgel uit 1859 weer in gebruik nam. Jellema was als adviseur nauw bij de restauratie van het orgel betrokken. Tijdens het concert vertelde Jellema en restaurateur Rijk van Vulpen iets over het orgel.

SONY DSC

Volgens Jellema is het orgel in de Piterkerk vanwege het bijzondere uiterlijk een uniek Van Dam-orgel. Alleen in Joure staat een vergelijk exemplaar. Ook heeft het Liphúster orgel een bijzondere klank omdat bouwer Van Dam niet alleen zijn eigen orgelpijpen, maar ook pijpen uit de doopsgezinde kerk in Leeuwarden uit ca. 1780 erin verwerkte.

Jellema drukte de aanwezigen op het hart zuinig om te gaan met het orgel. ‘Zet de kachel alstublieft niet te hoog. Trek dan liever een extra borstrok aan’, grapte Jellema, die zich vereerd voelde dat hij bij de werkzaamheden in Lippenhuizen was betrokken. Tot slot sprak hij de wens uit: ‘Ik hoop dat jullie in lengte van jaren van het orgel kunnen genieten.’

Gift
De restauratie van het orgel is mede mogelijk gemaakt dankzij een gift van wijlen Sietze van der Meulen en Neeltsje Kramer uit Lippenhuizen. Na afloop van het orgelconcert overhandigde Jan Quarré, voorzitter van de kerkenraad, aan de dochter van Sietze en Neeltsje een bordje waarop staat dat de restauratie van het orgel mede mogelijk is gemaakt door haar ouders. Een mooi moment. Het plaatje krijgt een mooi plekje in de kerk.

Na afloop van het orgelconcert overhandigde Jan Quarré, voorzitter van de kerkenraad, aan de dochter van Sietze en Neeltsje een bordje waarop staat dat de restauratie van het orgel mede mogelijk is gemaakt door haar ouders.

Facebook

Archief