Piterbattle feestelijke openingsevenement

Zaterdag 6 februari a.s. is de Piterbattle, het feestelijke openingsevenement van de gerestaureerde Piterkerk in Lippenhuizen. De kerk is na een maandenlang durende restauratie weer klaar voor de toekomst en geschikt voor multifunctioneel gebruik.  ‘Dorpsburgemeester’ Gerrit Prikken en kerkenraadsvoorzitter Jan Quarré verrichten ’s middags de openingshandeling. Daarna start de Piterbattle met live optredens van dorpsbewoners. De winnaar van de Piterbattle mag ’s avonds optreden met Piter Wilkens!

Met de demontage van het orgel startte maandag 19 januari 2015 de grote renovatie van de Piterkerk in Lippenhuizen. De Piterkerk was aan een opknapbeurt toe. De laatste grote renovatie was eind jaren zestig.

Bouw- en restauratiebedrijf De Jong uit Workum voerde, geholpen door tientallen vrijwilligers uit het dorp, het onderhouds- en restauratiewerk aan de kerk uit. Orgelmakers Gebr. Van Vulpen in Utrecht restaureerde het Van Dam-orgel uit 1859 met begeleiding van orgeladviseur Theo Jellema. Het orgel is inmiddels teruggeplaatst in de kerk en wordt in de komende maanden geïntoneerd.

Eigentijds
Met de aanleg van een toilet en keuken is het kerkgebouw aan de eisen van deze tijd aangepast. Dit ging ten koste van de huidige trap naar het orgel. Er is een nieuwe aangelegd vanuit de kerk. Ook de houten vloer is er uit gehaald, opgeknapt en voorzien van een verhoging (podium). De aanleg van een cv-installatie is onderdeel van de renovatie. Er zijn nieuwe radiatoren achter nieuwe lambrisering gekomen. Ook het gewelf kreeg een grote opknapbeurt met nieuw stuc- en verfwerk.

Financiën
De totale kosten van de verbouwing en inrichting van de kerk en de restauratie van het orgel bedragen ruim 400.000 euro. De benodigde subsidies en fondsen voor de restauratie zijn toegezegd, maar de kerk schiet uit eigen middelen een groot bedrag, 75.000 euro, voor. In het dorp werden onder de slogan ‘Sterk voor de Piterkerk’ diverse acties gehouden om de restauratie te financieren. Deze acties zullen ook na de oplevering van de gerestaureerde kerk doorgaan.

Piterbattle
De Piterbattle is de feestelijke heropening van de Piterkerk voor de dorpsbewoners. De deelnemers aan de Piterbattle zingen zaterdagmiddag live voor publiek 1 zelfgekozen nummer en 1 nummer van Piter Wilkens. Dit mag a capella of met muzikale begeleiding. De deskundige jury, bestaande uit Klaske de Vries, Adri de Boer en Johan Cnossen, beslist wie winnaar wordt van de Piterbattle. De winnaars mogen ’s avonds optreden met de Friese troubadour Piter Wilkens.

Volg voor actuele informatie over de kaartverkoop voor de Piterbattle de berichtgeving op deze website:  www.piterkerklippenhuizen.nl

Programma Piterbattle 6 februari 2016
15.00 uur:
Openingshandeling gerestaureerde Piterkerk door ‘dorpsburgemeester’ Gerrit Prikken en Jan Quarré, voorzitter kerkenraad en oplaten ballonnen door kinderen uit Lippenhuizen.
Korte toespraak door Jan Quarré.
15.15 uur: Opening programma Piterbattle in Piterkerk.
15.30 uur: Start Piterbattle in Piterkerk.
17.00 uur: Pitermenu en vertoning restauratiefilm Piterkerk in Dorpshuis De Mande.
19.00 tot 20.00 uur: Optreden Piter Wilkens in Piterkerk.

 

Facebook

Archief